TOPIC #3: Euthanasie-set

TOPIC #3: Euthanasie-set

Omschrijving casus:

Het uitvoeren van een euthanasieverzoek is voor een arts meestal een spannend moment. Tijdens de handeling wordt de cliënt omringd door familie, de emoties zijn voelbaar aanwezig. Dan wil je als arts dat de uitvoering foutloos verloopt.

Hoe prettig is het dan voor de arts dat er een euthanasie-set klaar staat met de juiste middelen en materialen om het verzoek uit te voeren. Niet zelf hoeven prullen om de thiopental op te lossen en alle spuiten tot het juiste volume op te trekken. Een hele zorg minder!

Vanuit de apotheek waren we al gewend om de arts een compleet VTGM-set en een reserveset mee te geven. De spuiten worden netjes klaargemaakt en genummerd, zodat de arts de juiste volgorde aan kan houden. De klaargemaakte spuiten gaan samen met de gebruikte ampullen, de reserveset en een instructie in een papieren tas. De artsen waren tevreden over deze service, echter wij vonden de levering van spuiten in een papieren tasje nog niet voldoen aan onze maatstaven. De spuiten zijn namelijk niet beschermd tegen vallen/stoten en het geheel ziet er wat rommelig uit.

Welke oplossing is bedacht?

We zijn op zoek gegaan naar een vervanging voor het papieren tasje. Om de spuiten voldoende te kunnen beschermen hebben we een euthanasie-koffer samengesteld. De koffer biedt genoeg ruimte om de opgetrokken spuiten in de juiste volgorde te presenteren. Daarnaast is er ruimte voor de reserve-set, een doosje met de gebruikte ampullen en het bereidingsprotocol, mocht de schouwarts daar naar vragen.

Op deze manier kunnen we de euthanasie-set op een overzichtelijke manier aanbieden en zijn de spuiten beschermd tegen beschadiging. De artsen zijn erg enthousiast over deze manier van aanbieden. De euthanasie-koffer geeft ze een vertrouwd gevoel, ze zijn goed voorbereid en hoeven zich geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van de euthanasie-set.

Wat hebben we geleerd?

Als je je inleeft in het werk van andere zorgverleners, in dit geval de arts, dan zie je waar er ruimte is voor verbetering.  Natuurlijk vinden we het fijn als zorgverleners waar we mee werken tevreden zijn maar we kijken altijd verder dan onze neus lang is. In dit geval was de zorginhoud al goed geregeld maar konden we nog wat verbeteren in de professionaliteit en de kwaliteit van het aanbieden van de dienstverlening. De euthanasie-set biedt een gedegen voorbereiding en geeft vertrouwen in een goede uitvoering omdat alle aandacht van de arts naar de euthanasie handeling zelf kan gaan.  

Anke Bartels & Ivo Witte, Specialisten Instellingsfarmacie bij TOP Instellingsapotheek Apotheek FarmaZorg Breda