28 nov TOPIC #7: Duurzame zorg
TOPIC #7: Duurzame zorg
Omschrijving casus:
Medigoed is een regionale instellingsapotheek gespecialiseerd in het leveren van farmaceutische zorg aan zorginstellingen. Medigoed ontzorgt en versterkt de zorginstellingen bij alle onderdelen van de farmaceutische zorg. De patiënt- en medicatieveiligheid staan daarbij voorop maar Medigoed kijkt ook naar efficiëntie, kosten èn duurzaamheid.
Medigoed initieert, experimenteert en investeert samen met haar zorginstellingen in slimmere, milieuvriendelijkere en duurzame(re) oplossingen.
Welke oplossing is bedacht?
Aan de basis van de oplossingsrichtingen ligt de vraag van Medigoed: Hoe kunnen we de zorg (nog) duurzamer maken met meer (kosten)efficiëntie? En die vraag stellen ze zich bij ieder onderdeel van de farmaceutische dienstverlening aan zorginstellingen, van aanvraag tot levering.
Duurzaam medicatiegebruik
Elke extra levering buiten de reguliere leveringen van medicatie aan zorginstellingen is per definitie inefficiënt en kostenverhogend. Soms kan het ècht niet anders en dan staan we er. Maar in veel gevallen kan een extra levering voorkomen worden door samen met de zorginstelling het beleid aan te passen in het formularium of de werkvoorraad. Het levert direct een besparing op in de transportkosten en het is natuurlijk beter voor het milieu.
Medicatie die retour komt van de zorginstelling moet vernietigd worden en is dus verspilling van medicatie. Het terugdringen van verspilling werkt alleen als het breed gedragen wordt door alle zorgverleners in de keten. MediGoed monitort en analyseert wat, hoeveel en waarom iets retour komt. In veel gevallen kan MediGoed in samenwerking met de zorginstelling de retourmedicatie terugdringen en daarmee bijdragen aan minder verspilling. Duurzaamheid, waaronder kosten en verspilling, staat standaard op de jaarlijkse agenda van het FTO.
Vermindering CO2 uitstoot
MediGoed heeft de bezorging in eigen beheer en wil d.m.v. samenwerking met verschillende marktpartijen in de zorg, het bezorgproces optimaliseren. Het doel: een bijdrage leveren aan een duurzame regio. Een vijftal studenten Technische Bedrijfskunde van de Hoge School Utrecht is voor MediGoed aan de slag gegaan met een zogenaamd Quest-project om het bezorgproces verder te verduurzamen.
Efficiënt transport begint bij een goed doorgedachte planning. MediGoed combineert zoveel mogelijk routes zodat er zo min mogelijk ritten nodig zijn. Door creatief samen te werken met een logistiek makelaar probeert MediGoed (zonder kosten voor de zorginstellingen) een bijdrage te leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot. Als voorbeeld onderzoekt MediGoed momenteel of andere producten (bijvoorbeeld hulp- en voedingsmiddelen) mee vervoerd kunnen worden met het medicatietransport.
Naast het combineren van ritten, de samenvoeging van producten rijdt MediGoed zoveel mogelijk CO2-uitstootvrij, het liefst met de fietskoerier maar als het langere afstanden zijn dan met elektronische vervoermiddelen. Op dit moment test MediGoed elektrische bestelbussen met een actieradius van 200 km.
Minder papier, recyclebaar papier
MediGoed heeft de overstap gemaakt naar Digitaal Recept, dat betekent dat ze waar mogelijk papierloos werken. Daarmee wordt uiteraard papier bespaart maar ook een niet te onderschatten hoeveelheid aan toners.
Waar MediGoed aan de ene kant papierloos werkt kiezen ze met ver- en ompakkingen zoveel mogelijk voor een recyclebare papieren versie in plaats van plastic. En ook daar gaan ze zuinig mee om, ompakken uit veiligheid maar als het niet nodig is dan laten ze dat achterwege. Milieuvriendelijk ja, maar veiligheid staat voorop.
Wat hebben we geleerd?
‘Vooral dat duurzaamheid leuk is om mee bezig te zijn en als je breed kijkt, dat dan vele kleine acties een grote impact kunnen hebben. Het geeft mij extra voldoening dat ik ook in mijn werk een bijdrage kan leveren aan duurzaamheid van de zorg. Want duurzaamheid is de toekomst.
Hélène Daemen/Marjon Broekman, Instellingsapothekers bij TOP Instellingsapotheek Medigoed te Brummen